Treballem l’entrevista a 5è de primària

Al llarg del segon trimestre hem treballat a la classe de Valencià el llibre El país de cral. Gràcies a un conegut del nostre mestre, vam podem programar una entrevista (videotrucada) amb l’autora d’aquest llibre. Ella és Paula Ferrer i Molina, una escriptora aficionada, que té en l’escriptura una de les seus aficions. En realitat no es dedica a escriure, ja que és metgessa especialitzada en ginecologia. Té 43 anys i viu a València, encara que va nàixer en un xicotet poble de la província de València anomenat Alcúdia de Crespins.

  1. Bona vesprada Paula. Primer volem centrar-nos en tu com a escriptora. Per a començar. Podries parlar un poc sobre el teus escriptors i obres preferides?

Quan era xicoteta llegia moltíssim. Encara que tinc molts llibres i autors que m’agraden, diria que un dels meus preferits, és Michael Ende. Aquest autor alemany ha escrit llibres que m’encanten com Jim Botón y Lucas el maquinista o La historia interminable.

També destacaria l’escriptora anglesa Enid Blyton i els seus llibres de El club de los cinco.

  1. És fàcil escriure un llibre?

Diria que no és fàcil. Per a escriure necessites molt de temps i, una volta tens el llibre escrit, has de prestar molta atenció a la correcció.

  1. Tens algun llibre escrit però encara no l’has publicat?

La veritat és que sí. El títol és Els pirates del temps. Estic acabant de revisar-lo i, després, he de vore si alguna editorial vol publicar-lo. En el títol del llibre ja podeu imaginar de que va.

  1. T’agrada més llegir llibres o escriure llibres?

Són dos activitats que m’agraden molt i, és important trobar el moment per a fer una cosa o l’altra. Si estic més activa, preferisc escriure.

  1. Quin és el gènere literari que més t’agrada?

El gènere literari que més m’agrada és la ciència ficció i la fantasia. Es poden crear coses que no són reals i mons imaginaris.

  1. Quan vas començar a escriure?

Sempre m’ha agradat escriure i mai he parat de fer-ho, excepte quan estava estudiant la carrera de medicina, que vaig parar un temps per a poder estudiar. Des de ben menudeta, quan tenia la vostra edat (mes o menys) ja escrivia xicotets relats i històries.

  1. Què li diries als xiquets i xiquetes que no els agrada llegir?

Els diria que no paren de llegir, que han de trobar un llibre que els agradi i els enganxi.

  1. Quants anys tenies quan vas decidir que anaves a escriure llibres?

He escrit des de sempre. Diria que des dels 9 o 10 anys, de fet, El país de cral l’escric gràcies a una història que vaig escriure en aquesta edat.

  1. Podries donar algun consell per a aquelles persones que ens agrada escriure i pot ser en un futur volguérem escriure algun llibre?

Que escrigueu sempre. Podeu portar una llibreta darrere i escriure les idees que teniu. Pot ser en uns anys pugueu utilitzar-les.

  1. A mi m’agraden molt els llibres de crims i investigació. Podries recomanar algun llibre com aquest per a la gent que ens agraden aquests tipus de llibres?

Els llibres d’Enid Blyton, l’autora que he comentat abans. En aquests llibres trobem quatre amics i un gos que es dediquen a investigar.

  1. A part de l’escriptura. Tens altres aficions?

Com ja he dit m’encanta també llegir. Altres aficions són passejar en bici, anar al cinema i viatjar.

  1. Ara en agradaria fer-te unes preguntes relacionades en El país de cral. Quins passos vas seguir per a escriure El país de cral?

Ja us he dit que venia d’una història començada quan era una xiqueta que es deia El país de cristall. Una volta llegida d’adulta, vaig decidir que el cristall era més típic i vaig “inventar” el cral. Una volta escrita la història, va ser moment de corregir-la.

  1. Te va costar molt de temps finalitzar El país de cral?

La veritat és que sí. Penseu que en eixe moment ja tenia dos xiquets i treballava de ginecòloga. Tornar a llegir la història que vaig escriure de xiqueta, adaptar-la al cral, escriure-la de nou i corregir-la em va costar alguns anys.

  1. Com se te va ocórrer la idea de fer dos mons?

Se’m va ocórrer gràcies als meus viatges. Anar a un lloc amb una cultura diferent. Això em va donar la idea de crear dos mons diferents.

  1. Quin és el teu aspecte preferit sobre el llibre El país de cral?

M’ha agradat molt que ocorrega en dos mons diferents i que hasquen de conéixer cadascú dels protagonistes l’altre mon.

I el que menys t’agrada o creus que es podria millorar?

Haver fet una història més llarga, per exemple. Que Gemma i Arles hagueren tingut alguna aventura més junts, guardar el secret més temps.

  1. Per a finalitzar l’entrevista, ja que no tenim ninguna pregunta més, vols aportar alguna cosa?

Primer de tot vull donar-vos les gràcies per l’activitat realitzada. Ha sigut molt interessant poder parlar en vosaltres sobre les coses que m’heu preguntat. Us animo a seguir llegint i escrivint. Si us pareix, seguim xarrant un poc i em podeu dir aquells aspectes que més us han agradat i, també els que menys, ja que això també m’ajudarà a créixer com a escriptora.